petek, 2. januar 2015

Granny square - crochet / Kvačkanje



Granny square ali babičini kvadrati so ročno kvačkani kosi, ki jih potem združimo, da dobimo oblačilo, šal, odejo, blazino, torbico...  Imajo videz grobe čipke.
Kvačkamo jih v krogu iz centra navzven . Tradicionalno so kvadratne oblike in v več barvah, sicer pa lahko pustimo domišljiji prosto pot pri izbiri oblike, barve in velikosti. Tako lahko na učinkovit način porabimo ostanke volne.

Pisani kvadrati in oblačila iz njih so bili moderni okrog leta 1970, ko so iz njih delali tudi spodnje perilo in kopalke.


https://www.etsy.com/listing/45210505/handmade-granny-square-bikini-sm-med

http://thevintagepatternfiles.blogspot.com/2013/11/1970s-crochet-womens-day-granny-square.html 

Začetki pa gotovo segajo zaradi uporabnosti v dosti zgodnejše obdobje.
1. Vzorce je objavila tovarna Weldons v časopisih že sredi 19. stoletja.

2. V članku objavljenem leta 1946, ki ga pripisujejo družbi Oregon Worsted Company, je razložen izvor imena. Varčne ženske zgodnje Amerike so skrbno hranile ostanke starih puloverjev in nogavic, nato so iz teh ostankov skvačkale kose 'blaga'. Babice, ki niso zmogle težkega fizičnega dela, so pisane kvadrate sešile v uporabno odejo. Od tod ime granny square ali babičin kvadrat. 
Kako tak kvadrat skvačkamo je prikazano na

http://www.littletinbird.co.uk/free-crochet-tutorials/basic-granny-square-pattern/

In še vzorec:






Tako zelo me spominjajo na mamo Julko, moževo babico, ki je kvačkala pisane blazine. Sama sem zato skvačkala ducat kvadratov z namenom, da iz njih naredim torbico. Vmes pa sem v Ikei našla 100% laneno blago in ker obožujem kombiniranje različnih naravnih materialov ter kombinacijo modernega in tradicije, so volneni kvadrati pristali prišiti na lanu.